Νεκρά έπειτα από ισραηλινή επίθεση παιδιά και εγγόνια του ηγέτη της Χαμάς

Επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη εναντίον πολιτικού οχήματος το οποίο μετέφερε τρία παιδιά και τρία εγγόνια του Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποίησε το Ισραήλ. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν τα μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς, η οποία καταγγέλλει «σφαγή κατά της οικογένειάς του».

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει 13 μέλη της οικογένειας του Χανίγια. Επίσης, στις αρχές Απριλίου συνελήφθη η αδελφή του στο πλαίσιο έρευνας της ισραηλινής αστυνομίας για «τρομοκρατία» που διεξήγαγε από κοινού με την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ. Χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα, η πρώτη ημέρα μετά το τέλος του Ραμαζανιού (Άιντ αλ Φιτρ) σημαδεύτηκε από δεκάδες θανάτους, μεταξύ των οποίων τα μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον 33.482 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 76.049 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά. Τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 25 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 56.

Το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας. Θεωρούμε υπεύθυνη την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή υπεύθυνη για αυτές τις σφαγές και τα εγκλήματα που εξακολουθούν να συμβαίνουν σε αυτή τη συνεχιζόμενη γενοκτονία».

Ο ηγέτης της Χαμάς ενημερώθηκε για την επίθεση ενώ επισκεπτόταν τραυματίες του πολέμου σε νοσοκομείο στο Κατάρ. Δήλωσε ότι η επίθεση στην οικογένειά του είναι απόδειξη της «αποτυχίας» του Ισραήλ και επισήμανε ότι δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της θέσης της οργάνωσης στις έμμεσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Το βίντεο που ακολουθεί, σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera δείχνει την ώρα που Χανίγια μαθαίνει την είδηση του θανάτου των μελών της οικογένειάς του.

Ο Ισμαήλ Χανίγια τόνισε ότι η Χαμάς δεν θα αποσύρει τα αιτήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν μόνιμη κατάπαυση πυρός και επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του μέσω διπλωματίας και συνομιλιών.

«Αν πιστεύουν ότι θέτοντας στο στόχαστρο τα παιδιά μου, ενώ κορυφώνονται οι συνομιλίες και πριν υποβληθεί η απάντηση του κινήματος (σ.σ. της Χαμάς) στις προτάσεις, θα αναγκάσει τη Χαμάς να αλλάξει τις θέσεις και τα αιτήματά της, αυταπατώνται», είπε ο Χανίγια αναφερόμενος στο Ισραήλ. Και πρόσθεσε: «Το αίμα των παιδιών μου δεν είναι πιο πολύτιμο από το αίμα των παιδιών του παλαιστινιακού λαού… Όλοι οι μάρτυρες της Παλαιστίνης είναι παιδιά μου».

«Από το αίμα των μαρτύρων μας και τον πόνο των τραυματιών, γεννιέται η ελπίδα, χτίζουμε ένα μέλλον με ανεξαρτησία και ελευθερία για τον λαό μας και το έθνος μας», επισήμανε ο Ισμαήλ Χανίγια, που κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Σάτι.

«Μήνυμα στη Χαμάς»;

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιόσρι Γκουλ, από τη Γάζα, που μίλησε στο δίκτυο Al Jazeera, το χτύπημα δείχνει ότι «οι Ισραηλινοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ισμαήλ [Haniyeh] και τη Χαμάς ότι οι Ισραηλινοί θα στοχοποιήσουν τις οικογένειες των ηγετών της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και επίσης στη νότια Γάζα». Τόνισε δε ότι στο παρελθόν οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν θέσει στο στόχαστρο ξαδέρφια και ανίψια του Χανίγια, αλλά πρώτη φορά χτύπησαν τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Όπως είπε τα μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς πήγαιναν να επισκεφτούν ένα μέλος της οικογένειας για να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού. Όταν ο δημοσιογράφος έφτασε στον καταυλισμό Αλ-Σάτι, όπου έγινε η επίθεση, οι αυτόπτες μάρτυρες του είπαν ότι η επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητο που μετέφερε τους γιους και τα εγγόνια του Χανίγια.

Ο ίδιος είπε ότι είδε πολλά πτώματα, παραμορφωμένα πολύ, και ένα άτομο που τραυματίστηκε σοβαρά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί